10 Nisan 2010 Cumartesi

Depreme Ugrayan Gerceklik


Kanal :
Pepper Lewis
Depreme Ugrayan Gerceklik
Dunya Ana Gaia
Carsamba , 31 mart , 2010
Sagduyu , eger, insanlar usavurma yeteneklerini ve kolektif bilincin oldugu sezgiyle elde edilen yeteneklerini, telepatik , siralama, entelektueli kapsarken ortak hissleri paylasaydi , daha cok kullanilan birsey olacakti. Bunlarin hepsi insanligin dogal anlayisnin uzerinde temel alinir. Sagduyu, hislerin hepsinin bir araya geldigi asil yerdir. Bu his verisi, algisi, sonraki gorevi yapan kisinin isleme basalamasi icin musait hale getirir. Bireyler, kisisel ve soyal tecrubelerini temel alarak kendi sagduyularini olusturur. Duyularin hepsi , siniflandirildigi andan itibaren , grup veya kolektif bilince gecmeye hazirdir. Guncel olarak, sagduyu, insanlarin cogunun, ozel bir calismaya veya arastirmaya gerek duymadan, ihtiyatli dusundugu ve gorundugu inanclar veya tekliflere basvurdugu bir terimdir. Oyleyse ,o kadar cok insan, kiyamet gununu neden ciddiye alir?
Basit gercek, insanligin, kendi soyunun tukenme ihtimaline inanmasidir. İnsanlik , bu tur olaylara taniklik etti ve hatta dunya yasam formlarinin soyunun tukenmesinde rol oynadi, ve kendi atalarinin bir kisminin soyu tukenmesi icin turlu olasi teorileri calisti. Sizin kutsal kitaplariniz,her iki dogal ve dogal olmayan kuvetlerin oldugunu ima eder. Bunlarin sizin uzernizde gucu oldugunu belirtir ve sizin, hayatta yolunuzu yapmak icin cabalamaniz gerektigini soyler. Turlu dinlere ortak Kutsal Kitaplar , goksel varliklar yorulmadan senin sahsin icin calisiyor oldugunu soyler ve bu yasamda ve olduktan sonra ki yasamda da sizin dilekelriniz icin calisir. İnsanlar, dunyada olecek oldugunu bilerek yasayan yasam formlaridir. Sizler o hastaligi beklemeye geldiniz, bir gun , ileri yasta veya umulmadik bir felaket baska bir yere sizi goturecek. Bu yasam , emsali olmayan degisikliklerin zamanidir, sizin ,tetbirler ve hazirliklar icin arayista olamaniza sasirmamali.
Kiyamet Gunu Tartismasi
İnsanin kolektif hucresel hafizasi , tarihinde olan olaylari kayitlarinda tutar, buna kiyamet gunu diye anlilan olaylda dahildir. Kiyamet gunu olayi, insan irkinda mustesna olarak yok edici etkiye sahip olan ozel, makul sekilde dogrulanabilir veya varsayimsal bir hadisedir. Varsayimsal kiyamet gunu olaylari; insan uygarliginda buyuk karisikliklari , insan soyunun tukenisini, hatta evrenin tamamen yok olusunu kapsar. Yuzde elliden fazlasi en azindan bu senaryolardan birinin mumkun olduguna inanir. Bundan daha buyuk bir kisim kiyamet gunun insanin elinden olacagina inanir. Kiyamet gunu senaryolari, uc buyuk katagoriye ayrilabilir; dogal hadiseler, insan yapimi senaryolar ve dogaustu olaylar.
Dogal hadiseler, global bir hastaligi da icinde barindirabilirdi, jeolojik bir olay , bir gama isinini patlatmasi veya harap edici kozmik pariltilar, dunyanin var olan donus eksenide beklenmedik bir etki yaratir. Gunesin guc cikis verilerinde sidetli artis ,buyuk capta bir meteor ,asteroit veya kuruklu yildzin carpismasina neden olur ve evreni de kapsayayacak sekilde iklim degisikliklerine de bu hiz verir. Evrende olusabilecek bir karadelik, sert iklim degisikligi, fiziksel sabitlerde ani degisiklik ve daha fazlasi...
İnsan yapimi fazla bilgi tasimayan olaylar ,yuzeysel olaylardir. Onemli ve zorunlu gezegensel kaynaklar, nukleer , kimyasal veya biyolojik bir savas, sibernetik isyan , global isinmayi gozden dusurdu. Bu gorusler, daha cok ; tanecik carpismasi, ( veya diger buyuk- olcek carpisicilari) ve basarisiz olmus olan Hadron carpisici testlerini baz aldi. Doga ustu olaylar, diger aciklanamayan olasiliklar acikladigimiz iki katgorisini de kapsamayan diger olasiliklara dayanir. Tanrisal ceza veya saflastirmanin bir isi gibi gosterilip , telkinde bulunulabilirdi.
Kiyamet gunune karsi olan dusunceler ve senaryolar , nerdeyse dunya kadar eskidir. Fakat popularitede bazen duser, bazende yukselir. Bu popularite , deneysel verilere , dinsel doktirinlere, arkeolojik kesiflere, dogru tahminlere, takvim sayacalarinin degisimilerine,manevi veya gizemci inancalara baglidir.
İnsanlik , heyecanli anlar deneyimlemek istiyor ,bu yuzden heyecan ve endisyi bir sure daha deneyimleyecek. Bu fenomenle ilgelenen felsefe dali eskatolosjidir. Bu dal, dunyanin tarihinde en son olacak olan olayini ya da insanligi bekleyen en son kader nedir’i calisiyor. Dunya’nin sonunu ve gunlerin sonunu. İlginc bir sekilde , gizemci gorenekler , mecazi sonu gorur,dunyanin sonunu siradan bir gerceklik olarak gorur ve ilahi olanla birlesme olarak gorur. Mukayese ile, insanligin son kaderi , bircok geleneksel din tarafindan gelecek olaylar ve dinsel metinlerden ogretilir.
Ayrimlar, tarihsel donemlerinde ve zamanin olculmlerinde teolojik onemde katkida bulundu. Gizemci goreneklerde zamanin sonu, verilmis gercekligin icinde sinirlanmadan kurtulmayi anlatir. Diger taraftan diger dinlerde bunu anlatir. Kimin yourumu gercektir? Gezege’nin ustunde yasayanlarla birlikte fiziksel yok olusna inanilir. Bununla ilgili ve daha modrn bir inanc sistemi, Apocalyptisim , ki bunlar din adamlari ve laik taraftarlari kapsar bunlar; siddetli bir yikim olacagina dunya tamamen yok olacagina, ki bu da sonraki dunyanin mukemmel yaratilisi icin g gererekli olduguna inanir. Boyle inancalar genellikle, insan irkinin kurtulusunun yeni bir formda ve yeni bir cagda kurulacagina inanir.
2012 Fenomeni
Bugun , 2012 fenomeni cagin ortasinda onemini aldi. Dunyada en az onumuzdeki birkac yil boyunca , herhangi bir meydan okuma veya esrarengiz bir olay hemen 2012 yilina atfedilecek. Temelde, 2012 fenomeni birinin veya daha cok gecis olaylarinin 2012 ‘de gerceklesecegi inancini akla getirir. Yilin en onemeli gunu olarak 21 Aralik’in (Kis gundonumu) uzerine vruguyla.2012 olgusu yeni degildir ve en azindan 3113 IO ‘ den beri insan bir parcasi olan
Antik-astronomik supekilasyonudur. Yaklasik olarak astronomik yillarda olculmustur. 21 Aralik 2012 Mayalilar’da dorduncu evin , uzun sayma takvimidir. 5,125 yil periyodu’nun sonudur. Kolombusun Amerika’yi kesfinden onceki donemde Mesoamerika kulturleri , benzer takvimleri kullandi ve bu takvimlerin yaratilisi ve maksatlari hakkinda altarnetif inanislar vardi. Bunlarin bir kismi mitsel yaratim tarihleri , numerolojik anlamlar ve dunya disi varliklarin kehanetlerini kapsar.
Mayan takvimi, gunlerden hangi gun oldugunu anlamak icin kullanilan takvim ve almanaklardan olusuyordu ki bu gunler, sivil veya toren (ilahi) gun olarak ayriliyordu. Hangi tanrinin o gunu yonettigine bakiliyordu ve verilen hangi periyota ekinler daha cok verim verdigine bakiliyordu. Sunu not etmekte yarar var ; Maya Takvim’i Maya’lilar tarafindan degil, onlarin akrabalari olan Toltec ve ondan oncekiler tarafindan bulundu. Takvimin bir versiyonu olan takvim sadece gunleri belirlemek icin degildi. Ayni zamanda, uzak gecmis ve gelecege gore cizgisel(liner) zamanin etkisiydi. Mit ile baslayan bir noktadan (orjinal noktadan), takvim , gelcekteki bir olayi tahmin etme yetisine sahipti ve gunlerin, birbiriyle olan iliskilerini tahmin edbiliyordu. Bu , onlarin, besinci dunyanin sonu olarak 21 Araliga nasil ulastiklarini gosteriyor. Maya ‘lar gezegenlerin lunar periyotlari ve diger gezegenlerinde periyotlarini biliyorlardi, ozellikle Venus’un.
Maya kulturu ve takvimi , insanlik icin gorkemli bir ogretmendir. Spiritualistler ve yeni cagci dudunurler ve gelecekciler ve diger ogrenciler icin referans olan ozel bir noktadir. 2012 olgusunun yeni cag dusunurinin yorumu, Maya kulturunde kuvvetle kokludur ama onlarin inancalrinida bolmustur. Bazilari , dunyanin ve sakinlerinin , yeni cagin baslangicini isaretleyecek olan fiziksel ve manevi bir donusume maruz kalacagina inanirken, digerleri , 2012 tarihinin yok edici bir baslangic yapacagina ve insanligin daha bolunmus olacagi ve vahisel bir zaman olacagina inanir. Fakat , tersine doga ve diger kuvvetler buna meydan okudu sayiyi azaltti. Her iki fikir, sasirtan mantikli dusunurler ve mantiksiz kuramcilari ayni sekilde korkutan yavru teoriler ve varsayimlari cogaltti ve uretmeye devam ettiler. Sasirtici bir sekilde, klasik Maya Takvim’i kotu kader veya feleketleri ongormez. Hatta Modern Maya’lar bu gun’un ne demek olduguna dair evrensel anlasma hakkinda bilgi verebilirdi.
2012 teori ve soylentil gidermek icin astronomlar ve bilim adamlari gibi akademik personeller tarafindan denemler , nerdeyse basarisiz oldu. Cagdas ana gorus bilginleri, kiyamet gibi tahminleri geri cevirmeye devam eder ,bu tarihin, buyuk olcude alakasiz oldugunu tartismak ve kabul edilebilir veya musait kaynak malzemesi bulmak , tutarsiz ve asilsizdir. Entelektuel elit tabaka , genellikle 2012 yilindan korkamaktadir ki bu 2000 yililarinda ortaya cikti. Bu olgunun yeterli analizi , referanslarla yapildi, fakat bu fenomen cok israrli. Neden?
Adaptasyon Ilkesi
İnsan gelsimi, fiziksel ve psikolojik adaptasyonun uzerinde buyuk olcude temel alinandir. Yeni caglara ek olarak bilincte kolektif sicramalari aciklayan veya yeni alanlar acar. Adaptasyon her iki inanc ve davranista da degisiklige ugramistir ve insan soyunun hakkinda yenilenen sorular , cevresel doganin guncel problemlerini cozmesi icin , insanliga izin veren mantikliligin sinirlarinin otesine itmesi icin insanliga yardim eder. Evrensel veya en azindan kulture ters olan davranislar ve duyguler, en buyuk sonuclari yansitmaya yoneltir. Bu yuzden ,buyuk insan gruplari yeni yollarla eyleme gectiklerine inanirlarsa , hatta kural disi ve degisken olanlar bile inanmaya ve oynamaya baslarlar. Yeni kalitsal ve biyolojik bir malzeme dogmustur. Bu durum butun olan seylerin genislemesine yol acar buna icinde yasanilan dunyayi daha derinden idrak etmekte dahildir. Evrenin boyut ve alani , bireyin butun olanla iliskisidir bu.
İnsanligin uzerinde Hubble Teleskob’unun evrenin temsilcilerin suren etkisi , adaptasyon ilkesinin canli ornegidir. Bir an icin kendinizin kosmos gorusunun nasil degistigini dusun. Hubble , insanliga sunu ogretti; ekstra- gunese ait gezegenler tamamen ortaktir ve gunesimizin gezegenlere sahip olmasi alisilmisin disinda bir durum degildir fikrini bir kenara koydu , tum gunes sistemleri buna sahiptti. Aslinda, dunyanin, siradan bir gezegen ve bir yorungede donen siradan bir yildiz ve siradan bir galakside oldugunu durustce soylemek olacakti bir gun , omniversiyle birlesecek olan hatta daha buyuk bir coklu-evrende sayisiz digerlerinden biri. İnsalik , basitce evrenin ayricalikli bir gozlemci olmadigini ogrendi. Dunyanin biyosferinin bir parcasidir, onun yukarisinda , onun altinda veya ona ozel degildir. Bu anlayis, bilinc ve gelisimde diger yaklasan sicramalara onemli bir anahtardir.
Gelismede (evrimlesmede) Sicramalar
Evrimsel bir sicramanin baslangici , zor ve tutarsiz bir zaman olabilir. Evrim , insanligin bir bolumu icin, kendi iclerinde bosluk yaratabilir ama sizin guncel olarak maruz kaldiginiz fiziksel ve psikolojik seyler gibi gerceklesmez. Melankolide artis ve bunalimi isaretleyiniz bu birincisidir,simdiki zamani ve gecmisi hafizaya geriye cagirmak, fiziksel veya cinsel yonun kararliliginda azalma, fiziksel cevre icin endise duyulmasi, fiziksel ve ekonomik kaynakalrin eksikliginin genel hissi , gelecegin durgun ve soguk gorunmesi, korku ve endisenin artmasi, hatta yasamin, normal zorluklarinda bile panige kapilmak. Bunlar , degisimin belirtilerinden baska bir sey degildir, buna ragmen sinir sisteminin uzerinden vergileniyorlar ve bu kisiligi kendisini kizdiriyor.
Evrimsel sicrama , dogada ve gercekligin yapisinda degisimlere kivilcim olur. Gercekligi siz ,dunya uzerinde var olamak olarak tanimliyorsunuz. Yasaminizda mutlulugunuz icin gerekli ve yasaminizda var olan herdeyin butunlugu. Sizin gercekliginiz, kendinizi gercek ve canli hissetmenize izin veriyor. Evrimsel sicrama sirasinda ,gercekliginizin geleceginde bu da mumkundur, muhakak olasi secim degildir, sizde es zamanli bir sekilde buyume icin , diger zaman cizgilerini boyutlari ve potansiyelleri kesfediyorsunuz. Onlar gercek olamaya basliyor ve sizinle ayni anda sizin gibi var ouyor. Bu , sizin gelecekte neye maruz kaldiginizin cok dogru bir tanimlamsidir. Gokyuzu siniri neden, sizin belirsizliklerinizin ilgilendigi yerdir?
O , bir yetenekle oteyi ve siradanligin arkasini gorenler, ve kanallik yapanlar, yorumlayanlar, veya baska turlu kehanette bulunanlar, kalintilarin neyi sakladigi veya digerlerine gorunmez olan, mevcut anda var olan gizli tuzak ve bosluklardan bu kisiler muaf degildir. Bu kahinleride kapsar, gaipten haber alanlar, gizemciler, hayalci olan filozoflar, kendi veya baskalari icin ruya yorumlayanlar ve daha bircoklari. Aslinda, bu bayragin altinda olanlarin gerceklige digerlerinden daha hassas sarsiliyor oldugu tartisilabilirdi. Bir gerceklik sarsintisi; gerceklik haddin fazla sarsilirsa ne olur, youndan saptirilir veya baska bir kuvvet tarafindan uzlasmaya alinir dogal yada baska yoldan. Bu tur etkiler icerir , fakat inanc ssistemleri ile sinirli degildir benzersiz kavsak ve zaman cizgileri , boyutlar, yeni kesifler ve ifsalar. Bu yeni etiketlerin etkisinin altinda, ilk gerceklik artik, onun mevcut formunda var olmaz , nede kendisinden yaratilan orjinal yapiyi destekler. Sarsinti ,yaklasik olarak bir yada daha cok baski getirir , kismen orijinal gercekligin degismesi icin zorlar ya da tumunu degistirir. Simdi orijinal yapi ki , gerceklerin yapildigi malzemeden daha az metaryal icerir. Bu yapi asla toparlanamaz veya onarilamaz. O , sonsuza kadar degistirilen olur.
Peygamberler ve kehanetler nerden gelir? Onlar, kozmik yumurtada catlaklari doldurmaya yardim eden tutkaldir. Onlar , oraya burdan kopru teklif eder, eger ki gitmek istediginiz yer neresiyse. İnancalriniz, sizi neredeyse heryere goturebilir, fakat en iyisi herzaman kendiniz karar vermelisiniz , eger mumkunse. Hoslanin yada hoslanmayin , simdi sizler kesif icin hizli bir yoldasiniz ve yeteneklerinizin hepsinin gelismesi yolundasiniz. Son milenyumda , calistiklarinizin ve ogrendiklerinizin hepsini, uygulamaya koymanin zamanidir. Gurleyen ve sarsilanlara, kendi sozcuklerinin agirliginin altinda cokukturmek icin izin veriniz. Eger istiyorsaniz ama yanlis yonlendirmeyiniz. Son, baslangic kadar yakindir. Basitce , gelecek olani deneyimlemek arzusuyla ogrenmek icin sayfayi cevirme meselesidir. Size beyan ederim ki, bu degisim ve evrim ,kacinilmaz . Eskiyi telim et , yeniyi kucakla ve acik kalple ve dikkatle sonraki tecrubeyi bekle.
Ceviren Filiz Quiroz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder